Védd az egészségedet, újraindítás 2021 májusában

Védd az egészségedet, újraindítás 2021 májusában

Az egészség ízét a betegség adja

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Így definiálja az egészséget a WHO, az Egészségügyi Világszervezet. Biológiai egészség, lelki egészség,  mentális egészség, emocionális egészség, szociális egészség dimenzióiról itt olvasható részletesen. Embert próbáló időszakon, krízisen még korántsem vagyunk túl. Mégis azt kívánom mindannyiunknak, hogy maradjunk emberségesek és egészségesek! 

Kínaiak a “vey-csi” szót használják krízisre. A két jel közül az egyik önmagában azt jelöli: “veszély”, a másik azt: “esély”. Minden nehézség, amely életünk során ér, ezzel a szemlélettel kellene viszonyulnak: esély arra, hogy legyőzzük a veszélyt.”  Dr. Emmett Miller kaliforniai stressz-szakértő. 

Újraindítás 2021. májusában az egészség reményében

Lezárások lassú feloldásával már nemcsak egyénileg szabad a szabadban sportolni, kirándulni, hanem 10 főig csoportosan is. Lassan nemcsak a “kamu” versenyzők sportolhatnak zárt helyiségekben, hanem az egészségükért tevékenyen tenni akaró amatőr sportolni vágyók is. Jelen állás szerint zárt terekben egyelőre csak létszámkorlátozással, védettségi igazolvánnyal, megfelelő távolságtartással szabad edzeni, jógázni. 

Szeresd egészségedet, mert ez a jelen.
Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.
Őrizd szüleid egészségét! – mert
a múlton épül fel a jelen és a jövő.

Bárczi Gusztáv orvos és gyógypedagógus

Május a Tavaszutó, Pünkösd, Ígéret, Növekedés hava

Május tobzódik a jeles napokban, ünnepekben. Rengeteg művészt, írót, költőt megihlette már a május virágba borulása, lombfakadása. Szemlélői lehetünk a természet megújulásának, fiatalító erőinek burjánzásának. Májusi eső aranyat ér – mondta a nagymamám és milyen igaza volt. Májusi csendes eső növeli a vetést. Ilyenkor a növények gyorsan fejlődnek, a gazdag termés reményében. Az új termés már kezdi megmutatni magát. Reménykedhetünk. Remény színe a zöld, ami az emberi szem számára a legpihentetőbb. Természetben járva a zöld szín ezernyi árnyalata káprázatos látványt nyújt. Hallgatózhatunk, élvezhetjük az énekes madarak koncertjét. Sokunknak ki sem kell mozdulnia otthonról, egész éjszaka a fülemülék áriájától hangosak a fák, bokrok. 

Edd magad ehető vadnövényekkel egészségesre! 

Májusban lehet gyűjteni az ízletes májusi pereszkét, amit Zalában szentgyörgy gombának neveznek. Erdőket járva az ehető, erőt adó gyógynövényekben nincs hiány. Múlt héten még bokáig érő zamatos turbolya egy hét leforgása alatt már derékig ér. Poroljuk le az elfeledett régi recepteket és készítsünk egy finom csalánlevest, csalánfőzeléket vagy készítsünk csalánsalátát. Miért is ne? Csalán már az ókorban is a legnagyobb megbecsülésnek örvendett. Csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Erdőkostoló bloggertől rengeteg receptet, felhasználási ötletet lehet meríteni a szezonálisan úton-útfélen, erdőn, mezőn fellelhető ehető vadnövényekről. Publikációja nyomtatott formában legutóbb a Túrista Magazinban jelent meg. Pécsen gyakorlati vadnövényismeret tanfolyamokat tart. Gyógyító Hold  népi megfigyelései alapján fogyó holdkor hasznos csalánteával méregteleníteni, kivezetni a mérgeket a szervezetből. Ugyanis a méregtelenítés, tisztítás fogyó Holdnál a  fejti ki a legjobban áldásos hatását. Újholdkor ajánlatos begyűjteni a téli gyógyteának való csalán készletet.  

Készülj fel a nyárra – Napvédelem homoktövissel 

Kínában a homoktövis gyógyszernek minősül.   Saját, sokéves pozitív tapasztalatra alapozva még egy extra tipp azoknak, akik belsőleg szeretnék immunrendszerüket erősíteni, bőrüket felkészíteni a nyárra. Homoktövis velő fogyasztása természetes napvédőként működik, belsőleg nyújt védelmet az UV-sugarak okozta károsodásokkal szemben. Magas C-vitamin tartalmával, tápértékével védi és erősíti az immunrendszert, szemet, májat. 

2021. májusától nordic walkingozz, fejleszd az egészségedet Keszthely járás településein

Az alábbi településeken élőket szeretnénk megszólítani, invitálni egy közös nordic walkingozásra: Keszthely, Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok, Cserszegtomaj, Zalacsány, Zalaköveskút, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Gétye, Esztergályhorváti, Egeraracsa, Dióskál, Bókaháza, Zalaapáti, Zalavár, Zalaszentmárton, Zalaköveskút, Sármellék, Rezi, Vállus, Várvölgy,  Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Karmacs, Ligetfalva. Nemesbük, Szentgyörgyvár,  

Tovább folytathatjuk közös munkánkat a Keszthely járásban élő egészségfejlesztőkkel. Annyi változtatással, hogy 2021. májusától két hónapra szóló bérletekkel lehet az edzéseken résztvenni. Nordic walking bérlet a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodájában igényelhető. Ehhez egy regisztráció és egy előre egyeztetett állapotfelmérés szükséges. Állapotfelmérésre való bejelentkezés a +36306568053 számon. Maximális létszám 10 fő. 

Nordic walking technika oktatás “zöldfülűeknek”

Nordic walking technikával ismerkedőknek  egy órás felkészítő, alapozó tréningeket szervezek a szombati nordic walking túrák előtt. Nordic walking botok használatát  minimum egy órás, szervezett nordic walking oktatáson vesézzük ki. Erre a részletekre kiterjedő oktatásra, túrán nincs mód és idő. Első lépésként a helyes nordic walking bot méretét választjuk ki. Majd a helyes technika bemutatásával, elmagyarázával, rávezető gyakorlatokkal, mozdulatsorok korrigálásával folytatjuk. Így tanítom meg az alaplépéseket, figyelve, javítva a gyakorlót. Nordic walking oktatásra előzetes bejelentkezés szükséges.

“Azért indulok mindig egy nagy útra, hogy bennem is elinduljon valami.” Cholnoky jenő

Szombati két órás nordic walking túrák a Keszthelyi-fennsík turista útvonalain, Zalai-dombság emelkedőin, lankáin, patakvölgyeiben zajlanak. Főként azoknak ajánlom ezt a hosszabb edzést, akik már tudnak nordic walkingozni. Fizikailag terhelhetők, 6-7 km-t lazán, bármikor legyalogolnak. Megfelelő ruházattal, felszereléssel (esőkabát, hátizsák), túrázásra alkalmas lábbelivel rendelkeznek. Rugalmas, elfogadó a hozzáállásuk a felmerülő természetes akadályokkal szemben. Nem riadnak vissza az  erdei terepviszonyoktól, kullancsveszélytől, napsütéstől, széltől, egy kis záportól.    

Jógaórák, csikung foglalkozások szabadban

Kertben, füvön, napsütésben, felmelegített, puha talajon, természet lágy ölében nagyszerű érzés jógázni. Úgy alakítottam ki az otthoni körülményeket Zalaapátiban, hogy szép környezetben, erdő-kertben kis létszámban személyesen is fogadhassam a falusi jóginikat, csikungozni vágyókat. Ha minden jól alakul nyáron már egyéni életmódváltó programokat is meghirdethetek. Nézz körül az órarendben!

Csoportos Jógaórák újraindítása   

Reményeim szerint a zöld lámpa hamarosan kigyullad Zalaegerszegen, Sármelléken, Zalaváron, Hévízen és élőben is találkozhatunk. Az aktuális rendelkezések szerint edzőteremben, jógastúdiókban védettségi igazolvánnyal 10 főnek lehet edzést tartani. A Kormányzati Tájékoztatási Központ állásfoglalása alapján. “Védettségi igazolványt három esetben lehet kiállítani: 1) ha valaki megkapta a védőoltást, 2) igazolt módon átesett a fertőzésen, vagy 3) ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és ezt egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja.” 

Elllenanyag-vizsgálatot vénás vérből a Keszthelyi Kórház laborjában vagy a zalaegerszegi vagy a hévízi Synlab magánlaborban 9.000-11.000.-Ft-ért végeznek. Pozitív eredmény esetén a Kormányablaknál lehet védettségi igazolványt igényelni. 

Továbbra is sportoljunk, jógázzunk, csikungozzunk, gyalogoljunk! Akár otthonunkban, kamerák előtt online live streaming jógaórákon Papp Anikóval facebook csoportban, akár élőben kiscsoportos órákon!

 

2021-05-05T01:14:40+02:002021.05.05.|Blog|

Cím

Go to Top