Télvíz idején milyen jó is Hévízen termálvízben fürdőzni

Télvíz idején milyen jó is Hévízen termálvízben fürdőzni

Hévízi-tó gyógyító ereje messze híres, többezer kilóméterről utaznak ide

Hévíz fürdőváros hoteljei közül a Hotel Spa Hévíz van a legközelebb a tóhoz, gyalogosan, hidegben is fürdőköpenyben, papucsban simán átsétálnak a szállóvendégek a dr. Schulhof Vilmos sétányon keresztül a tófürdőhöz. Reggeli vízi torna biztos, hogy benne van a valamit is magára adó hotel szolgáltatásai között. Sportanimátorok, aqua-fitness oktatók, gyógytornászok tartják ezeket az órákat, köztük én is, több éve már itt a Hotel Spa Hévízben. Vízi gimnasztika órák vízi nudlival, speciális súlyzóval nagyon kedveltek, jól látogatottak, mert köztudott: vízben mozogni nagyon kellemes, a szelíd gyógymódok közé tartozik. Duplán jó, ha ez melegvízben, mégjobb, ha gyógyvízben, de a legeslegjobb, ha mindez termálvízben történik.

Általam is tartott pár izgalmas melegvizes vízi terápia közé tartozik még az Ai-chi, taicsi a vízben, vagy az Aqua-pad wellbeing terápia, Watsu, Shiatsu masszázstechnika vizes változata. Ai-chi-t konkrétan azért fejlesztette ki Jun Konno, hogy a termálvíz erejét jobban kihasználva ne csak beszélgetve üldögéljenek a fürdőzők, hanem egy speciális gyakorlatsorral mozgassák meg magukat.

Kényeztetésre, különlegességre vágyóknak nagyon tudom ajánlani a Watsu, Aqua-pad wellbeing terápiákat. Egy eszközön (párna, pad, vízi nudli), vagy egy kezelő karjaiban lehet lebegve ringatózni, élvezni, ahogy a víz simogat, körbevesz, beburkol minket. Fantasztikus élmény, sőt hullajó dolog vízi hullaként a víz tetején lebegni, ne idegenkedjünk tőle. Jógásoknak jógaóra végén hullapózba elhelyezkedni (shavászana) egy jutalomfalat.

Mi, akik itt élünk a Balaton mellett kiváltságos helyzetben vagyuk, mert körbe vagyunk véve sok-sok vízzel. Itt van egy ugrásra a Kis-Balaton, Zala-folyó is. Ha valakit már kifárasztott a víz és unja az áztatást,  akkor kirándulhat egyet a környéken. Különleges téli vízitúra program lehet a kajakkal, kenuval Hévíz-patak túra. De kihagyhatatlan a Kányavári-sziget melletti fekete színű kérődző, lápos területen dagonyázó vízibivalyok a Kápolnapusztai bivalyrezervátumban, vagy a védett vízi madarak a Kis-Balatonnál.

Öt elem tana szerint

Fém szüli a vizet, víz táplálja a fát. A víz a nyugalmat, mélységet szimbolizálja, legkisebb ellenállás irányába tart. Mindenhová elér, az élet vérének is nevezik, hiszen víz nélkül nincs élet. A  Víz elem télen uralkodik.

A Víz elemhez tartozó szervek a vese és a hugyhólyag. Kiválasztó szerveink között a vesére nagy feladat hárul, a felesleges vizet, sókat eltávolítják a vérből, ezáltal szabályozzák vér és a szöveti folyadék mennyiségét és sótartalmát, függetlenül az étkezéssel és az ivással bevitt mennyiségtől. Vigyáznunk kell rájuk, melegen kell őket tartani. Ami még nagyon kimeríti a veséket az az indokolatlan félelem. A félelemmel teli ember elsősorban bizonytalan, határozatlan, kiszámíthatatlan.

Ehhez az elemhez tartozó szín a fekete. Kínában életelixirnek számít a fekete szezámmag, nálunk pedig a mézes mák. Jó választás, ha télen sok mákot eszünk. Karácsonykor nemhiába sütjük a mákos bejglit, ami vitathatalanul egy hungarikum, ráadásul a bőség szimbóluma. Szárított mákgubó pedig gyögyönyörű dekoráció.

Aki pedig valakinek a veséjébe lát, az tudja a legtitkosabb gondolatait is, belátása van a színfalak mögé, az érzelem- és gondolatvilág legmélyébe. Téli időszámítás, a sötétség, a benttartózkodás, a visszahúzódás, az mind-mind lefelé, befelé húz. Ilyenkor érzékenyebbek, érzelmesebbek vagyunk, talán szomorkásak, ahogy az idő is az. Nemcsoda, egyre ritkábban havazik, ezért a telek egyre szürkébbek, kiábrándítóak. Egy kis vígasztaló fehérségért el kell utazni a hegyekbe, meg kell tanulni síelni, sífutni. Téli depresszióra hajlamosok helyzetét a sötétség, bezártság rontja. Nagyon sok betegség sem szereti a hideget, fokozódhatnak a tünetek.

Kínában a daru a hosszú élet és boldogság szimbóluma

Hosszú lábú, kecses, nagy testű daru különös szokása, hogy egylábon alszik. Figyelmes, fürge állat, jógázókat, csikungosokat is megihlette. Míg a darumadár póz (bakaszana) a jógában található meg, addig a „szent daru vizet iszik” a harmadik bevezető gyakorlatok közé tartozik a Csung Jüan Csikungban és a vízzel köt össze bennünket, gyakorlásukkal ráhangolódunk a víz energiájára. A víz áramlik, átmos és magával visz mindent, amire nincs már szükség. Ahogy a darvak vízimadárként a vízből szerzik a táplálékot, ami az érzelmeket jelképezi, úgy nekünk is táplálnunk, kézben kell tartani a pozitív érzelmeinket és nem engedni, hogy a pesszimizmus eluralkodjon rajtunk, mert az bajt, betegséget, balszerencsét hozhat számunkra. Mákunk van, ha a bajt megússzuk, ebből a pandémia szituációból megmenekülünk. Ha ennél többre vágysz, sugárzó egészségre, ragyogó jólétre:mozdulj meg, itt az idő a cselekvésre!

Ebben bízva nem kívánok egyéb átkot, egyél meg egy hekto mákot; minden nap csak egy-egy szemet, addig élj, míg meg nem eszed!

2020-12-13T15:16:27+02:002020.12.13.|Blog, Egyéb kategória|

Cím

Go to Top