Személyre szabott nordic walking oktatás Zalaapátiban

Személyre szabott nordic walking oktatás Zalaapátiban

Kedvenc napom a szerda, személyre szabott nordic walking oktatás Zalaapátiban

Eddig sem volt kétséges, a legjobb napjaim átlagban szerdára esnek. Mai napon történtek feltették az i-re azt a bizonyos pontot, németül das i-Tüpfelchen. Balatoni-Huber Vera zalaegerszegi jógaoktató hívott fel kedden azzal kéréssel, kérdéssel,  hogy szívesen megtanulna nordic walkingozni és megmutatnám-e neki a helyes nordic walking technikát? 

Először is nagyon örültem, hogy a számomra eddig elérhetetlen Jóga Zalaegerszeg  megalkotója ilyen kéréssel fordult hozzám. Az előzményről annyit érdemes tudni, hogy eddig nem tudtam őt becserkészni, nem tudtam tőle termet bérelni. Nosza, ugorjunk gondoltam magamban, itt az idő, hogy megismerkedjünk egymással. Szerda délelőtt több éve a nordic walking edzések napja. Ez a nap mindig tartogat valami meglepetést, ilyenkor szoktak általában a semmiből új arcok felbukkanni.  

Nincs rossz idő, csak rossz ruha

Reggel úgy indult a nap, hogy esett az eső. Csodálkoztam, hogy Vera nem mondta le az edzést. Nézegettem a telefonomat, semmi üzenet a lemondással kapcsolatban. Na jól van, hiszen rossz idő nincs, csak rossz ruha. Ezek szerint Vera komolyan gondolja a közös gyakorlást, végre egy ember, aki tudja, hogy mit akar és nem gondolja meg magát az első felmerülő akadály előtt, szimpla esőtől nem érzi a világvégét. Sőt, öt perccel előtte hívott, hogy megérkezett, pontosítani szeretné a találkozó pontot. Még egy plusz pont, szeretem azokat, akik pontosak, körültekintőek. Felvettem az esőkabátot, de amire kiértem, el is állt az eső. Ez jó jel. Az eső velem van, úgy értem nincs ellenem. Essen nordic walking előtt és után, minket békén hagyva, megkímélve.

Mit kell tudni a nordic walking botokról

Bemutatkozunk egymásnak, elkezdem a mondókámat a nordic walking botokról, milyen paramétereket kell figyelembe venni vásárláskor. Mert ugye Vera is, mint sokan szakértő tanácsadása nélkül látatlanból rendelt a Decathlon-ból egy állítható botot. Erről sikerült lebeszélnem, meggyőztem, hogy mielőtt botot vásárol előszőr is nézzük meg együtt mire van szüksége. Nem árt vásárlás előtt “felpróbálni”, használat közben tesztelni a különböző carbon tartalmú, méretű botokat. Meggyőztem, hogy vásároljon olyan helyről, ahol a vevőkkel szakmailag felkészülten, komolyan foglalkoznak, ahol szervizelik a botokat. Fogantyút, kesztyűt, hegyet cserélnek, ha kell. Zárójelben a többszörösen megtört nordic walking bot hátránya, hogy nehéz és sokkal hamarabb tönkre megy, egy idő után összecsúsznak az elemek nordic walkingozás közben.  

Egy nagyon szakmai személyi edzést szeretnék lebonyolítani egy óra alatt, hisz azért találkozunk, vagy nem? Elindulunk, útközben bemelegítünk, nézzük az elvonuló “természetvédőket” dzsippel a gáton a Zala-folyó mellet, mintha hirtelen autópályáva nyilvánították volna a bicikliutat. Ezt szóvá is teszem és elnézést is kérek a kritikus hangvételemért, de a magyarországi útviszonyok kezdenek a középkorra hasonlítani. Az autók nem, de az utak igen. Mindenki jó autóval akar járni, de senkit nem érdekel, hogy milyen az utak terhelhetősége, a kátyúkról nem is beszélve. Ha így haladunk lassan az autóutakból szekérutak lesznek.

Bővebben azoknak, akiknek nincs helyismeretük bemutatom a Zalaapátit-Sármelléket-Zalavárt-Kis-Balatont összekötő hivatalos bicikliutat nordic walkingozóknak, futóknak, gyaloglóknak, corona sétálóknak járványügyi helyzetből. Itt vidéken, ilyen fantasztikus terepviszonyok vannak kevésbé sportosoknak, családosoknak is.
  • Ha szigorúan vesszük a járványügyi előírásokat Zalaapáti előtt a Zala-folyó mindkét partján nordic walkingozni teljesen veszélytelen, szuper biztonságos. Képzeljük el a folyót az edzőt a Zala folyó egyik partján látótávolságban párhuzamosan halad a Zala folyó másik partján lévő vendége mellett mutatja a technikát és ellenőrzi, hogy a kliens jól hajtja-e végre a mozdulatokat. Elképzeltük? Szuper!
  • Még lakott területre sem kell betenni a lábunkat, ha nordic walkingozni, sétálni, futni támad kedvünk. Ideális környezet esőben is a murvás talaj nem ázik fel, nem fagy le. Mintha ezt a gátat nordic walkingra találták volna ki és nem bicikli útnak. Ugyanis szerény véleményem szerint még száz évnek kell eltelnie, hogy ezt az utat aszfaltozzák, ahol valóban kényelmesen lehet biciklizni. De ez nekünk nordic walkingozóknak, gyaloglóknak, futóknak nagyon jó hír, csak a beton betyárok futnak, gyalogolnak aszfalton.
  • A tájékozódásban nem jeleskedők GPS nélkül is, még sűrű ködben is visszatalálnak a kiindulóponthoz nem lehet eltévedni. 
  • Sehol egy emelkedő, lejtő, gyerekeket, kutyát, macskát, lovat szabadon lehet engedni futkározni. Családosoknak, kisgyermekeseknek, kutyásoknak a legjobb terep. Jól belátható, ki, merre jár, hol van. 
  • Mindez Keszthelytől autóval 15 percnyi távolságra.
  • Busszal érkezők a falu központjától is 10 perc sétával elérik a “Kék ruhás hölgy hidat”, ami átszeli a Zala-folyót összeköti a két partot.         .  
Visszatérve a személyre szabott nordic walking oktatáshoz

Verának nem kell sokáig magyaráznom, hamar befogadja az elmondottakat és végrehajtja a feladatokat. Jól haladunk és coronázgatunk egyet, mert ez most menő és kikerülhetetlen téma. Mi nők nagyon szeretünk beszélgetni, nordic walkingozás közben ez egy különleges élmény. Partner kapcsolatban lenni, egymás mellett, egyenrangúnak, spontán, kertelés nélkül kimondani olyan dolgokat, amin magunk is meglepődünk. Azok is közlékennyé válnak nordic walkingozás közben, akik zárkózottak, azok is beszélni kezdenek, akik nem szeretnek beszélgetni. Nagyon gyorsan egymásra lehet hangolódni, főleg, ha azonos tempóban haladunk, amikor a karunk, lábunk egyszerre mozdul. Egyfajta menetelés azonos ritmusban, tempóban, ritmusterápia, közös rázkódás. Összeadódnak ezek az apró ingerek a friss levegőn, a természetben zöldet látva, a határtalan tágasság érzete gyorsan átjárja az embert. Olyan, mintha nem is járnánk, hanem repülnénk, szabadon, könnyedén, természetesen. Hisz sokkal gyorsabban lehet botokkal gyalogolni, mint anélkül átmozgatva a törzs- a váll- a kar izmait. Nordic walking nemcsak a lábakról szól, hanem a felsőtest izmairól is, kíméletes módon lehet kalóriát égetni.  

Elérkeztünk a történetünk legizgalmasabb részéhez, nézegetjük a felrepülő nagy kócsagokat. Ugyanis a közelben lévő Kis-Balaton madarai szívesen keresnek eleséget a környéken. Röhögünk, hogy nem jut az eszünkbe a nevük, csak annyi, hogy hosszú nyakuk van és akkor eszembe jut Centauri, Madár Úr, Zalában élő kedvenc íróm, akit nemrégiben fedeztem fel. Bezzeg ő tudná! Lokálpatriótaként sokkal jobbnak, egészségesebbnek, hasznosabbnak tartom a helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket, mint az áruházláncokban kapható távoli országból megutaztatottakat. Ennek analógiájára számomra a köztünk, körülöttünk élő, elérhető helyi emberek is érdekesebbek, értékesebbek, izgalmasabbak és szívesen beszélek róluk. Rengeteget lehet tőlük tanulni, tájékozódni a környezetünkről, ahol élünk, amit alig ismerünk. 

Ha valamiben lelkes vagyok, az nagyon átszínez mindent, nemcsak engem, de a hallgatókat is. Vera csak annyit kérdez, hogy hol él ez az író? Mondom nem tudom pontosan, valahol itt Zalában. Aha, mert az ő szomszédságában él egy rejtélyes író, aki kalapban és gumicsizmában jár és csak annyit tudnak róla, hogy szereti a madarakat, ezért hívják őt Madárnak. 

Ez volt az a pont, amikor azt mondtuk, hogy ilyen nincs, mennyi esély van erre egy átlagos szerdai napon, nemcsak coronázgathatunk, nordic walkingozhatunk, hanem érdemben mindkettőnk számára ismeretlen ismerősről beszélgethetünk. Balatoni-Hubert Verával nemcsak a jógaoktatás egy közös pont, hanem még ez is.

El is határoztam, hogy a pár hete megrendelt Centauri könyveket dedikáltattatni fogom Verával. Úgyis ezen agyaltam, hogyan lehet online dedikáltatni. Rájöttem, sehogy. Itt a soha vissza nem térő alkalom. Verát fogom megkérni erre az akcióra, amire ő igent is mondott. Vera boldog, mert végre Madár Úrnak legalább tudja a művésznevét. Mellesleg még a nordic walkingozásba is beleszerelmesedett, megbeszélünk egy következő időpontot. Zárszóként elhatározza, hogy még ma elkezdi olvasni Centauri  írásait, Centauri könyvei mellé pedig rendel Bozsik Annától egy pár nordic walking botot, akitől én is vásárolok. Hisz belátja tényleg fontos a szakmai hozzáértés még egy ilyen egyszerű sportnál is, mint a nordic walking. Befejezésül lőttünk egy közös fotót magunkról, a dedikálásra váró könyvekkel a Jégvágóval és a Jákob botjával a kezünkben. 

Tanulságként azt tudnám megfogalmazni, hogy a mai nap is rávilágított arra, érdemes minden pillanatban nyitottnak, érdeklődőnek, figyelmesnek, befogadónak, belátónak, előzékenynek lenni, mert ki tudja, kivel találkozunk. 

Nordic walkingozás alatt kitűnően lehet ismerkedni, beszélgetni, társadalmi életet élni, tájékozódni, információt gyűjteni, miközben hasznos ingert adunk a szervezetünknek. 

Jelentkezés, időpontfoglalás, üzenetküldés, kapcsolatba lépés,velem személyes nordic walking oktatásra és egyéb ügyekben. 

 

 

2021-02-18T16:46:48+02:002021.02.18.|Blog, Egyéb kategória|

Cím

Go to Top