Mobilfüggőségből is van kiút

Mobilfüggőségből is van kiút

Hogyan lehet megszabadulni a markunkba zárt boldogságtól, a mobiltelefonunktól?

Téged is egyre jobban beszippant a digitalizált világ? Telefonod a markában tart, kiszolgáltatottnak érzed magad? Már “csak” gyerekeket nem lehet csinálni online? Vagy már ez is lehetséges, csak én nem tudok róla? Mindenesetre óriási a zaj, a nyüzsgés online térben. Itt intézi a fél világ ügyes-bajos dolgait. Mobilfüggőségből is van kiút: digital detox.

Mobiltelefon-mentes pillanatok megélése, digitális méregtelenítés okosan

Szabad kezet kapni azt jelenti – megengedik nekünk, hogy belátásunk szerint cselekedjünk. Elhiszik rólunk, hogy képesek vagyunk önállóan, felelősségteljesen dönteni arról, hogy mi történjen velünk. 

Mobilfüggetlenség elérésének első lépései, ha belátjuk:

 • Repülő üzemmód bekapcsolásához nem kell feltételenül repülőre szállnunk. 
 • Ne zavarjanak, némítás gombok meglepő módon a mi okostelefonunkon is megtalálhatóak.
 • Wifi, mobilnet kikapcsolásával még elérhetőek vagyunk telefonon, de az alkalmazások nem zavarnak bennünket.
 • Alkalmazásoknál bekapcsolt időzítő megvéd attól, hogy beszippantson minket a social media. Beállítások menüben a digitális jólétnél napi 15-30 percre vagy 1 órára- sőt egyénire is be lehet állítani az alkalmazásoknál eltöltött időt. Az időzítő figyelmeztet, ha lejárt a időkeretünk és ezután lezárja az alkalmazást. Udvarias, még el is köszön. Viszlát holnap!
Mobilfüggetlenség elérésének második lépései:

Ha olyan tevékenységet végzünk, amire két szabad kézre, teljes figyelemre, koncentrációra van szükségünk. 

 • Handy Freie-zone kialakítása, konyhában, ebédlőben.
 • Szabályok felállítása: étkezés közben nem simogatjuk a telefont. WC-re telefon nélkül megyünk.
 • Szabadtéri programok, amik bevonják az egész családot, közös háztartásban lévőket. Ugrálókötelezés három fővel. Két fő hajtja a hosszú kötelet és középen egy ugrál fel és le.
 • Nordic walking az alapoktól edzések, ahol meg lehet tanulni a nordic walking botok használatát.
 • Nordic walkingozás közben sem lehet telefonálni, a hagyományos módon biztos nem. 
 • Erdei kirándulások, ismeretlen terepen, vadonban, ahol a természetes akadályok kerülgetése, átlépése, lejtők, emelkedők, meredélyek megmászása, útvonal követése, az úticél elérése teljes figyelmet igényel. 
 • Kertészkedés, friss levegőn végzett fizikai munka.
 • Dobolás, cajonozás, zenélés.
Mobilfüggetlenség elérésének harmadik lépései: slow down, légy jelen az itt és a mostban
 • Teaceremóniával: forraljunk fel vizet, gondosan készítsük el a teát, szervírozzuk ízlésünk szerint, üljünk le hozzá, vegyük a kezünkbe, érezzük a csésze melegét, ahogy felmelegíti a kezünket. Szippantsunk bele a csészébe, érezzük a teafű illatát. Amikor a szánkhoz vesszük csukjuk be a szemünket és úgy vegyük a csészét az ajkainkhoz. Ezután kortyonként, egyet-egyet hörpintve érezzük, ahogy a meleg tea bejut a testünkbe. Fogyasszuk el lassan, minden mást kizárva, ízlelgetve. Majd érezzük, a teát a testünkben. 
 • Étkezéseinknek is adjuk meg a módját, szánjunk rá időt az étel elkészítésére, tálalására, megrágására.
 • Jógaórák látogatásán kívül az otthoni önálló jóga ászanák gyakorlása, légzőgyakorlatok, mantrázás, meditáció.
 • Csung Jüan Csikung I. szintű tanfolyam öt nap alatt, két hétvégén. Bevezető gyakorlatok, első szintű nagyfa, energiagyűjtést, energianemesítés, kis égi kör gyakorlása.

Mobilfüggetlenség elérésének negyedik lépései:

Csak haladóknak, segítség nyújtás, adakozás, törődés másokkal,

 • akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Akikről tudni lehet, hogy egyedül élnek, nincs kihez szólniuk, nem kérdezi meg tőlük, hogy vannak, mit éreznek, mit ettek, hogy aludtak, milyen napjuk volt.

Mobilfüggetlenség/Handyfreie nem egy képzavar

Igen, jól értetted nem kártyafüggetlen mobiltelefont akarok Neked eladni. Hanem felhívni a figyelmedet egy jelenségre, ami lassan mindenkit érint, erősen elharapózni látszik. Amondó vagyok, hogy mindenkinek, 0-103 éves korig digitális méregtelenítő kúrára van szüksége. Sajnos egyre kevesebben lesznek azok, akik még emlékeznek azokra az időkre, amikor még nem voltak mobiltelefonok. Régen az embereket nem lehetett minden pillanatban elérni telefonon. Nem bombázták őket információval több elektronikai csatornán keresztül. Ezt nézd meg, ezt hallgasd meg, ezt lájkold, öleld, szeresd égve, soha el nem feledve.

Buschfunk, füstjelek leadása ma már mendemonda

Vezetékes telefon otthon? Megőrültél? Nem a kőkorszakban élünk.  Elképzelhetetlen tartjuk, hogy 2021-ben valaki mobiltelefon nélkül mer élni. 

Én még ahhoz a generációhoz tartozom, akik megtapasztalhatták milyen elérhetetlennek lenni. Mi még képeslapot, levelezőlapot küldtünk a családban egymásnak, ha tudatni akartuk, hogy megérkeztünk valahová. Kincsként őrzöm azt a balatoni képeslapot, amiben lényegre törően, csak ennyi áll. Szerencsésen megérkeztünk. Locsoljátok meg a paprikát! Puszi! Anyu, Apu

Ez is történelem

Nyugati országoktól száz évvel vagyunk lemaradva. Ezt a lemaradást egy pár évtized alatt nem lehet behozni. Szüleim 1990 környékén jutottak előszőr vezetékes telefonhoz. Legócskább használt mobiltelefonomat 2004-ben vásároltam pár ezer forintért. Első okostelefonomat a sógoromtól kaptam ajándékba 2015-ben. 

2014-re datálható az okostelefonok tömeges elterjedése. Lám ide jutottunk 7 év leforgása alatt. Karanténban internetezhetünk, posztolhatunk, virtuális térben kommunikálhatunk, találkozhatunk egymással. Ma már csak a madarak találkozhatnak távolságtartás nélkül, közlekedhetnek, repülhetnek maszk nélkül, 

Állandó online jelenlét helyett offline, repülő üzemmódban lenni is egy opció

Pár éve egy távolsági buszon utaztam és egy idősebb úr aggódva kérdezte fiatal utastársát, aki kifelé bámult az ablakon. Beteg vagy? Nem érzed jól magad? Hol van a mobilod?

Antiszociális-e az, aki offline akar lenni pár órára, netán egy délutánra, hétvégére?

Úgy gondolom az utolsó mohikánok tehetnek még az ügyért valamit, akiket még nem szippantott be a mátrix. Nagyszülői korban lévők még emlékeikben őrzik, hogy milyen volt anno a mobilfüggetlenség és értékelni tudják a meghitt pillanatokat, nem akarnak a világhálón lógni, posztolni egész nap.

 • Használjuk okosan az okostelefonunkat!
 • Legyünk kezdeményezőek tegyük le a mobiltelefont, mutassunk jó példát!
 • Kérjük meg a mobiltelefonfüggőket ők is váljanak meg egy bizonyos időintervallumra telefonjuktól!
 • Keressünk olyan programokat, ahol értékes, minőségi időt lehet eltölteni akár telefon nélkül egyedül, akár együtt a családdal!
 • Kertészkedjünk! Legyünk többet a szabadban! 
 • Jógázzunk, csikungozzunk!
 • Nordic walkingozzunk, kiránduljunk!  
 • Ha a fenti különböző praktikák, figyelmeztetések, felszólítások sem használnak ne habozzunk. Nincs más hátra, mint az alkalmazások kényszerleállítása, a központi WIFI kikapcsolása, telefonok elkobzása.

UFF! Winnetou után szabadon, amivel csodálatot, megvetést, vagy megdöbbenést, meglepődést fejezhetünk ki.  

 

2021-03-22T10:18:04+02:002021.03.22.|Blog|

Cím

Go to Top