Mikor voltál utoljára erdei kiránduláson?

Mikor voltál utoljára erdei kiránduláson?

Tedd kérlek a kezedet szívedre és őszintén: mikor voltál utoljára a természetben kirándulni, túrázni?

Ha igen, akkor hol voltál és kivel és hogy sikerült, jól érezted magadat, emlékezetes maradt számodra? Szoktál új helyeket felfedezni vagy mindig a jól bejáratott helyeken túrázol? Ha nem szoktál természetben járni, miért nem? Mik a legnagyobb aggályaid?

Zalaapátiban a Dubai-tói kirándulás feledhetetlen marad, igaz több nekirugaszkodás után sikerült megtalálni ezt az úticélt. Az alább story-t kezdő kirándulóknak egyfajta bíztatásul szánom. Ez a história visszanyúlik 2014-re is, amikor még Keszthelyen laktam. A Kistérségi Társulásban öt település között Zalaapáti lakosságával is szerettük volna megismertetni, bemutatni a nordic walking előnyeit. Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Iroda hirdette meg ezeket a programokat.  Én voltam a kivitelező. Nordic walking oktatáshoz kerestem túrázós helyszínt Zalaapátiban, ahová a résztvevőkkel el lehet menni nordic walking botokkal egy körre. Helyismeret hiányában hamar feladtam ebbéli törekvéseimet.

Mit tegyen egy természetjáró bevándorló?

Aki egy faluba idegenként beköltözik, arra a falubeliek bevándorlóként tekintenek. Szerettem volna a környéket jobban megismerni, felfedezni, ezért kutatásba kezdtem helyi látványosságokról és így akadtam rá a Dubai-tóra. Csobogó kirándulóhely hallatán a helyieknek is felcsillan a szemük. Hogyan, miről is van szó és hol is van ez pontosan? Nálam is beindította a vezérhangyát, hogy ezt látni kell, fel kell keresni ezt a helyet.

A Hegyi-patak három ágból ered

Könnyűszerrel meg is találtam a google mapen a róla szóló leírást, képeket. Amiben az áll, hogy valamikor létezett egy Dubai nevű település, innen ered ez az elnevezés. Zalaapáti község Monográfiájában pedig ez olvasható. “Hegyi-patak, ősi neve Szemer-pataka. A Hegyi-patak három ágból ered. Az egyik ága a Gétyei határban lévő Dudari dülőből, a második és harmadik pedig a Förkend melletti, Dubai- dülőből ered hét forrásból. Az egyik forráskút az Öreghegy alatti “Fingos-kút”. Az agyagrétegek közül előtörő víz adja a jellegzetes hangokat, s innen kapta a forrás e “megtisztelő” nevet.”

Érdeklődtem is a helyiektől, még Manci nénit is megkérdeztem, hogy ismeri-e Dubai-tavat, járt-e már itt. Igen, ismeri, de nehéz megtalálni, ezért megkérdez majd valakit. Sajnos Manci nénivel a közös kirándulásunkból a Dubai-tóra nem jött össze. Helyi segítség nélkül maradva, úgy gondoltam. Gond egy szál se, majd a leírásból, GPS segítségével az egészségfejlesztőkkel közösen meg fogjuk találni ezt a híres Dubai-tavat.

Hogy egy névnek milyen mágikus hatása van! Menjünk Dubajba!

Szólt a hírcsóva. Az egészségfejlesztők közül hat főnek sikerült felkeltenem az érdeklődését: 4 Anikóval, 2 Gabival és egy Sándorral álltunk az expedíció képzeletbeli rajtvonalánál. 2020 szeptemberben leparkoltunk a Gábor Áron Általános Iskola előtt, elszántan a templom mellett elhaladva neki vágtunk az útnak. Haladtunk is a leírás szerint a szántóföldek mellett.

Mivel az aratás már megvolt, jól belátható volt a terep. Be-be mentem az erdőbe, kerestem a patakot, hallgatóztam, hisz egy ilyen zuhatagnak, csobogónak valami hangjának csak kell lennie! Sikertelen becserkészések hatására el is bizonytalanodtam, biztos nyár vége van, kiszáradhatott ez a patak, alig folydogált benne valami. Többiek kedvesen próbáltak megnyugtatni, hogy mi lenne, ha hagynánk ezt a Dubai-tavat és csak úgy kirándulnánk egyet. Kvázi céltalanul a szántóföldön keresztül-kasul. Távolban egy kombájnt láttunk. Le is stoppoltam, segítséget kérve, hogy merre van kérem szépen a Dubai-tó, nem tudja véletlenül? Hát nem. Igaz gétyei származású az úr és ha most épp nem szántana és ideje engedné meg is mutatná az utat. Na nem a Dubai-tóhoz vezető utat, hanem hogy hogyan kell az erdőben Gétyére eljutni. Mert ugye az sem egyszerű, ő viszont azt jól ismeri. De a Dubai-tó megtalálásában most nem tud érdemben a segítségünkre lenni. Köszi!

Ekkor volt az a pont, amikor felhívtam a megmentőnket

“Ámde nincs oly hosszu a világon semmi,
Aminek végére ne lehetne menni.
Lám! a kerékvágás milyen messze szalad:
Hortobágyi kompnál mégis kettészakad;
A kemény cserfát is összeőrli a szú:
A kolbász is elfogy, akármilyen hosszú;
Szíj-madzag nem állja, ha erősen húzod;
Uj bocskor lyukas lesz, ha örökké nyúzod:
Igy a béketűrés elkopik idővel.” Arany János: A Jóka ördöge

Laci értünk tudnál jönnél, mert eltévedtünk?

Visszafordulni a faluba nem volt érdemes, nagy buzgalmunkban túl messzire jöttünk el. Előző nap már beszéltünk az akciómról, tudott a különös expedícióról, nem érte váratlanul a hívásom. Szántóföld közepéből megpillantottuk a Gétyére bekötő utat, ahol Laci felkanalozott bennünket. Autójában elfért egy focicsapat. Kalandosra sikeredett túránkon azért a szerencse is mellénk szegődött. Ez a kis csapatod? Kérdezte Laci. Igen. Nem sokáig jött a csípős felelet hátulról. “Jókedv szállt, mint a kacsamadár.” Ha megállítottak volna és megkérdezték volna tőlünk, hogy ugyan hová tart ennyi ember? Válaszunk a következő lett volna: veterán focicsapat edzéséről tartunk haza. Így esett a nagy eset, hogy mégsem találtuk meg a Dubai-tavat. Rekordmennyiségű Anikó és 2 GPS ellenére sem. De ennek az anekdotának még nincs vége.

Erőteljesen megnőtt a Dubai-tó iránt érdeklődők száma, ez állt hírként az újságban

Négy Anikó közül az egyik, úgy október környékén nagy örömmel hívott, hogy Anikó képzeld benne van a Zalai Hírlapban a Dubai-tóról egy írás! Nagy örömmel oda is adta az újságot, hogy olvassam el a cikket. Megállapítottam a Polgármester Úr kezdeményezésére létrejött cikkel tovább gyarapodott az írásos bizonyítékok száma a Dubai-tó létezéséről. Megnyugodhattam nem száradt ki. Cikkből pedig próbáltam számomra használható információkat kihámozni az útvonallal kapcsolatban. Merre is járhattak, hogyan jutottak el oda.

Kirándulásról elmélkedni, olvasgatni és valóban terepen kirándulni két különböző dolog

Lacival pár hónap után találkozva újból szóba került az ominózus esetünk, beszélgettünk az utána megjelent újságcikkről is. Ő is megerősítette, valóban ide járt kirándulni a falu apraja-nagyja, anno még tűzrakóhely is volt ott. Kb. 25 éve nem járt ott, de már őt is felcsigáztam, kezdi érdekelni, hogy hogyan lehet a Dubai-tóhoz eljutni. Másnap fel is kerekedett az unokájával és felkereste a csobogót, amiről képeket is készített.

Így aztán lassan, de biztosan emelkedik a Dubai-tó látogatók száma

Zalaapátiban tartott hóvirág nézegető és a tökön-paszulyon át túra után gondoltam egy nagyot. Úgyis be vagyunk zárva, a faluból se ki, se be. Jó lenne valami izgalmat becsempészni a szürke hétköznapokba. Laci sikerélménye felbuzdított engem is. Elkértem a friss képeit, amiket posztoltam a nordic walkingozóknak és invitáltam őket.

Menjünk gyalog Dubajba, nézzük meg a csobogót!

Előző heti hóvirág nézegető túrán az Öreg-hegy lábánál, a patak partján, mint kiderült nem is voltunk messze a Dubai-tótól, a Geoláda GPS-e szerint 800 méter távolságban. Viszont a vizenyős, lápos terület, a földön keresztül-kasul heverő kidőlt fák elriasztott bennünket, nem volt túl nagy bizodalmunk továbbmenni.

Természet atmoszférája olyan hatással van az emberre, ami leírhatatlan, elmondhatatlan, ezt meg kell tapasztalni

Újhold napján, újult erővel, hasznos információkkal felvértezve,  kirándulni való jó időben, 15 fokot kihasználva, forradalmi hangulatban újra nekivágtunk és végre valahára megpillantottuk a Dubai-tavat. Gyönyörű helyeken jártunk és ha most sem találtuk volna meg a Dubai-tavat, akkor sem bántam volna. Buja aljnövényzet, a patak partján hemzsegő hóvirágok, a sárga, lila színű mezei vadvirágok, a beszűrődő fények, az érintetlen táj, a természet atmoszférája elkápráztatott, rabul ejtett bennünket. Itt már nemcsak fotóztam, hanem rengeteg videót is készítettem az odavezető útról. Gyorsan szaladó, kacskaringós patak csobogását haza kellett hoznom, hogy másoknak is megmutassam milyen fantasztikus dolog kirándulni, túrázni.

 

 

 

 

 

 

 

2021-03-15T02:17:14+02:002021.03.15.|Blog|

Cím

Go to Top