Medvehagymát szedő áprilisi nordic walking túra

Medvehagymát szedő áprilisi nordic walking túra

Nordic walkingozz áprilisban is, kapcsold össze a nordic walkingot kulináris élvezetekkel!

Fedezzél fel új ízvilágot, süssél-főzzél medvehagymával! Ugyanis Dunántúlon az erdők mélyén ilyenkor tavasszal indul el a medvehagyma szezon. Zalai-dombságot nordic walkingozva járva a medvehagyma gyűjtése mellett gombászkodhatunk is. Cseh kucsmagomba is ilyenkor bújik elő. Pazar látvány a tavasz hírnökei után a medvehagyma friss hajtásaiból álló összefüggő zöld takaró a kopár, lombtalan fák alatt. Medvehagymának erős majdnem fokhagyma illata van, könnyű felismerni. Illóolaja ontja magából a hagymaszagot. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseiket, képesek kiásni a föld alól. 

1.számú javaslatom az áprilisi medvehagymázós nordic walkingozás témával kapcsolatban:

Remetkert Nagykapornak

Nordic walkingozz hátizsákkal!

  • Nordic walkingozni szigorúan csak hátizsákkal, papírzacskóval, vászon táskával betárazva szabad elindulni otthonról!

Tavasz ravasz. Április az évszakok közül a legszeszélyesebb hónap. A szelek hava, ami hozhat hideget, meleget, napsütést, záport, havat. Ezeket úgy és olyan gyakran kombinálja, hogy a kiránduló beleszédül. Szerintem a szeszélyes enyhe kifejezés. Maradnék a bolond időnél. Bolond lyukból bolond szél fúj. Bolondját járatja velünk. Egyszer melegünk van, egyszer fázunk. Sapkát fel, kabátot le, sapkát le, kabátot fel felér egy torna mutatvánnyal. Biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak a medvehagymának kell majd hely a hátizsákban.

2. számú javaslatom az áprilisi medvehagymázós nordic walkingozáshoz

  • Ne öltözzünk túl, oldjuk meg egy praktikus hátizsákkal a levetett holmik tárolását. 

Éhes tavasz. Tavaszi fáradtság legjobb ellenszere a majdnem fokhagyma, medvehagyma kúra. Vadnövények energiabombák. És minden egyéb, aminek szép zöld színe van. Én is azt vallom: legyen ételünk a gyógyszerünk! Hogy ne haljunk meg idő előtt. Dr. Michael Greger, MD Hogy ne halj meg című könyvben rengeteg információt kapunk, hogy mit együnk, hogy meghosszabbítsuk az életünket.  És mit ne fogyasszunk, hogy ilyen-olyan betegségbe ne haljunk bele. Könyv címe nagyon provokatív, de nagyon találó, tele értékes tanácsokkal.Teljes értékű növényi étrendre való áttérésről órákat lehet beszélni. Arról is, hogy miért kell naponta többször zöldséget, zöld színű növényeket ennünk. Méregtelenítő táplálék és gyógynövény fogyasztása mellett a legjobb a kézben tartott életvitel, a céltudatos táplálkozás mozgással kombinálva.

Hogy ne halj meg

Hogy ne halj meg Dr. Greger napi tanácsai

3. számú javaslatom az áprilisi medvehagymázós nordic walkingozáshoz 
Medvehagyma szedő nordic walking túra

Medvehagyma szedő nordic walking túra

  • Ha időnk engedi ne autóval menjünk medvehagymázni, hanem gyalog! Nordic walking edzés után legyen a medvehagyma gyűjtés egy megérdemelt pihentető tevékenység. Guggolva, hajolgatva gyűjtögetésnek megvan a varázsa. Egy jó kis kaptatós túra után lelazít, pihentet.

Jó hangulatba kerülni, felvidulni, szórakoztató, hasznos tevékenységet végezni, mozogni pandémia idején nagy kihívás. Élettérre egy vadállatnak is szüksége van. Bizonyos fajok nem is tudnak kis területen szaporodni, egészségesen fejlődni. Még ha meg is kapnak mindent. Egy kisebb lakásban, hogyan érezhetnénk jól magunkat? Mint húsvét után a nyulak a ketrecben. Az átlag ember társas lény, szeret kapcsolódni, csoportosulni. 

Remete képző gyorstalpaló karanténos időszak nem mindenkinek való. Sokan ott érzik magukat biztonságban, ahol el lehet vegyülni, ahol történik valami. Szép számmal vannak azok, akik nem bírják a monotóniát, az egyhangúságot, szükségük van a változatosságra. A változtatással, létbizonytalansággal  járó feszültséghez sem lehet egykönnyen hozzászokni. Ha fel szeretnél lélegezni, ki szeretnéd szellőztetni a fejedet, felvidítani a szemedet. Ideje felvenni a nyúlcipőt és megismerni a közvetlen lakó környezetedet.

4. számú javaslatom áprilisi medvehagymázós nordic walking túrához

  • Cheer up! Vidítsd fel magad egy kirándulással! Ugyanis mérges ember tele van méreggel. Aki nem tudja élvezni az életet, maga is kibírhatatlanná válik mások számára. Ahelyett, hogy azon mérgelődnél, hogy hová nem mehetsz és mit nem tehetsz meg. Találd meg azokat a lehetőségeket, amik adottak. Kalandra fel! Meglátod, ahogy kiteszed otthonról a lábad máris érdekes, izgalmas kalandok várnak majd Rád. Légy spontán és kíváncsi! 

Összegyűjtöttem Zala-megyében, Keszthely harminc kilométeres körzetében jó pár medvehagymázós kiránduló helyet. Ha ezek közül sok helyen nem jártál még, akkor van mit behoznod, felfedezned. Zalacsányi példánál maradva a Zala Springs Golf Resort golfpályát már sokan ismerik. Egy szimpla horgászásra alkalmas tavat, mint amilyen a Zalacsányi-tó  viszont kevesen. Hisz egy horgásztónak valószínűleg nincs jó szövegírója, marketingese, puccos weboldala. Ugyan már a Zalacsányi-tó csak egy horgásztó, kit érdekel? 

A csend­ben ott rej­tő­zik a böl­cses­ség és az okos­ság le­he­tő­sé­ge, akár az érin­tet­len már­vány­­tömb­ben a szo­bor.

Al­do­us Hux­ley

  1. Mi lenne, ha mégis sétálnál egyet a Zalacsányi-tó partján? Mondjuk egy vasárnapi ebéd után.
  2. Ha már idáig eljutottál egy kőhajításnyira van a 3.5 km-es Körtvélyesi Tanösvény is, menj el oda is.
  3. Kihagyhatatlan a Zalacsányi-tótól autóval 10 pernyi távolságra lévő Nagykapornak mellett található Remetekert. Búcsújáró hely, kis haranggal, kápolnákkal, szentéllyekkel, szobrokkal, Mária-forrással, sok-sok paddal, asztallal, Lourdes i barlanggal.  Remeték azok, akik a világtól visszavonultan éltek és vallási elmélkedésnek szentelték az életüket.  Nagykapornaki apátság szerzetesei közül többen itt éltek remeteként az erdőben. Innen van az elnevezés, hogy „Remete”-kert. Az ő sírjaikat, kápolnáikat őrzi a kert.
  4. Jártál-e már Válluson a Medvehagyma Tanösvényen, a Láz-tető hegyen a kilátóban? Vállus az Országos Kéktúra egyik legismertebb helyszíne. Haladóknak, intervall edzésre nagyon tudom ajánlani a zöld háromszög jelzésű útvonalat túra- vagy nordic walking bottal.   
  5. Ismered-e a Cserszegtomaj Csóka-kő és Fagyos-kereszt útvonalon található Függő-köveket, Kígyóváró-sziklát?  

Ha nem ismered csatlakozz hozzánk és hétről hétre fedezd fel velünk a környék látnivalóit! Legyél te is helyi idegenvezető és ajándékozd meg a szeretteidet, családodat, barátaidat egy kirándulással, élménnyel! 

2021-04-12T08:24:00+02:002021.04.08.|Nordic walking|

Cím

Go to Top