Jól járunk, ha nordic walking cipőben nordic walkingozunk

Jól járunk, ha nordic walking cipőben nordic walkingozunk

Alpina nordic walking cipő good choice, nagyon jó választás

Nordic walking edzőként a legelső kérdések egyike, amit felteszek egy új érdeklődőnek, hogy ugye van kültéri sportolásra alkalmas kényelmes cipője? Egy kezdő gyalogló számára a legfontosabb dolog egy gyors gyaloglásra, terepre kifejlesztett túracipő beszerzése. A legnagyobb ajándék az élettől fájdalommentes lábfejjel járni-kelni idős korban is. Ezért érdemes nordic walking cipő ügyben is sok mindent újragondolni.  

Milyen egy kényelmes nordic walking cipő?

Tavaly nyáron, amikor Bozsik Anna sífutó, nordic walking edzővel a hallux-valgus, bütyök problémáról beszéltünk telefonon így fogalmazott. Aki az ő általa forgalmazott Alpina varrás nélküli nordic walking cipőbe belebújik, az sosem fog mást nordic walkingozásra felvenni. Ez az állítás nem túlzás, velem is ezt történt. Emlékszem nyár volt, szoknya volt rajtam, amikor belebújtam a vadonatúj Alpina EWL TT piros cipőmbe és aznap már le sem vettem. Ugyanis egy nagyon kényelmes, csinos, nőies szabadidő cipőre tettem szert.

 • Aminek a felső része nem nyom és tör, nyáron kiválóan szellőzik. 
 • Aminek a fűzője nagyon jól fenntartja a cipőt a lábon és a sarkat is erőteljesen rögzíti. Így a láb nem tud előrecsúszni, és gyaloglás közben nem nyomódik össze a lábfej, a lábujjak nem kerülnek egymáshoz túl közel.
 • Aminek a talp szerkezete elég vastag, 2,5 cm, tartós anyagból készül, mégis hajlékony. 
 • Aminek a talp szerkezete úgy van kiképezve, hogy van egy minimális emelkedése a lábujjaktól a sarok felé. Így adva a saroknak, a talpnak egy megfelelő támasztékot, hogy a lábfej ne csússzon előre a cipőben. 
 • Aminek a gördülő sarka szuperül elnyeli a sarok leérkezésekor keltett vibrációt, segíti a talajtól való elrugaszkodást.
 • Aminek a terepre tervezett csúszásmentes talpa sem esőben, sem szárazon nem csúszik.    
 • Ami pillekönnyű, mindösszesen 150 g-ot nyom, 

Azóta is nagy kedvencem ez a gördülő sarokkal rendelkező cipő. Pedig egy-két sportcipőt már kipróbáltam, elszaggattam az évek során. 

„A láb nem tréfadolog, hisz az visz minket mindenhova, mindig ott kezdődik a baj.”

Centauri Jákob botja 

Jól járunk, ha Podiart egyedi, kivehető talpbetéttel is óvjuk, védjük lábainkat

Szakértő, sokat látott szemek messziről, rögtön kiszúrják a kényelmes cipőt. Viszont egy talpbetétről csak a viselője tud. Enyhébb panaszoknál egy jól kiválasztott, megfelelő méretű cipő mellett egy talpbetét optimálisan biztosítja a láb alátámasztását. Egy pici bőrkeményedés, tyúkszem is megnehezíti a járást és el tudja rontani az ember egész napját, nemhogy egy fájdalmas bütyök, hallux-valgus vagy netán egy sarkantyú kinövés. Talpbetét viselése sokat javíthat helyzeten, enyhítheti a láb deformitásából adódó panaszokat. Az érzékeny lábúaknak nem szabadna sajnálniuk maguktól a súlyos tízezreket egy kényelmes, használható cipőért, talpbetétért. 

Jól járunk, ha csináltatunk egy talpdiagnosztikát

Bozsik Anna javaslatára én is csináltattam egy személyre szabott, Podiart számítógépes talpvizsgálatot Hévízen a Szent András Remumakórházban. Ahol a vizsgálat, szakértői elemzés után megrendeltem, 7 nappal később pedig át is vehettem a kézzel készített rám szabott podiart sport talpbetétemet. Így lett egy baráti telefonbeszélgetés után, egy hét leforgása alatt ÁLOM, fájdalommentes a gyaloglás. Alpina nordic walking cipő + podiart sport talpbetét kombinációjával ki tudnék menni a világból. Azóta is nagyon örülök, és hálás vagyok Annának, hogy megfogadtam a tanácsát. 

Jól járunk, ha kezdőként rövidebb túrákat teszünk

Fokozatosság elvét betartva nagyon sok felesleges fájdalomtól kíméljük meg magunkat. Sokszor átesünk a ló túloldalára és felkészületlenül, alkalmatlan felszerelésben tizenakárhány kilométernél meg sem állunk. Hiszen hétvége van, szép idő van, épp ráérünk. Csak az izületeink nincsenek jól felkészítve ekkora terhelésre. Inkább mindennap rendszeresen végezzünk valamilyen testmozgást, mintsem egyszerre, egyhuzamban pótoljuk be a heti mozgásadagot. Egy kezdőnek 5-6 km nagyon szép teljesítmény.

Nem járunk jól   

 • ha olyan cipőt választunk, ami nem passzol méretben, sőt a fájdalmas tyúkszemek, bőrkeményedések le is dönthetnek a lábunkről.
 • ha a cipő nem elég hosszú, a leghosszabb lábujj eléri a cipő orrát.
 • ha a cipő túl nagy és a láb csúszkál benne, és ez súrlódást okozhat. A lábfej kidörzsölődése ugyanúgy okozhat bőrkeményedést, tyúkszemet, mint a szűk cipő.
 • ha a cipő nem elég széles a keresztben a talppárnánál és oldalt, a varrásnál nyomja a lábfejet. A bőrkeményedés a láb védekező reakciója a nyomással szemben.

Ne keseredjünk el, ha egy átlagos sportáruházba nem találunk számunkra megfelelő méretű, kényelmes ár-érték arányú cipőt. Ne adjuk fel a keresést! Nem velünk van a baj, hanem a választékkal.

Nordic walking edzéseimen lehetőség van nordic walking botok, cipők, ruházatok megtekintésére, tesztelésére, megrendelésére. Nordic walking botokkal, cipőkkel, felszereléssel, túrákkal kapcsolatos kérdésekkel itt lehet megtalálni.

Lehetünk erősek, mint Herkules és okosak, mint Zeusz, de ha fáj a lábunk akkor ez mégiscsak a mi Achilles-sarkunk. Nem vagyunk tökéletesek, mindenkinek van valahol egy gyenge, sérülékeny pontja.

2022-02-20T19:54:27+02:002022.02.20.|Blog, Nordic walking|

Cím

Go to Top