Élőzés, live streaming, online jógaórák előnyei

Élőzés, live streaming, online jógaórák előnyei

Az emberi közelség, érintés, figyelem, egy jó beszélgetés, személyes találkozás gyógyító, immunerősítő ereje vitathatatlan, minden jóérzésű ember vágyik a kapcsolódásra.    

Vágy az együttlétre egyre nagyobb. Ezt a feszültséget pedig enyhíteni, oldani kell. Belső nyomást sziszegtetve ki kell engedni, hogy elkerüljük a robbanást. Egy megterhelt, nehéz helyzetben meg kell találni a módját, hogy az emberek találkozzanak egymással, beszélgessenek. Ha másképp nem, hát itt és így, ebben a formában, online térben, élőzés, online jógaóra alkalmával, biztonságban, kamerák előtt, live.

Ennyi idő után naiv elképzelésnek tartom a reményteli várakozást, hogy valamikor majd nyitunk. Cselekedni kell, a tettek mezejére kell lépni, így is rengeteg idő telt el. Az izmok pusztulnak, a kilók felszaladnak, az ízületek bemerevednek, nem beszélve a bénultságról, a létbizonytalanság miatti pszichés problémákról. Elhatároztam, hogy megragadok minden lehetőséget, hogy motiváljam a vendégeimet a mozgásra, kapcsolódjunk és találkozzunk. 

Elvont, absztrakt, magányos gyakorlás helyett live streaming 

Találkozzunk online térben! Online élő közvetítés alkalmával tartok jógaórákat, hogy lássuk egymást, beszéljünk egymáshoz, hisz ebben a helyzetben mindenkinek van mondanivalója. Ugyanis nagyon rossz úgy tartani online jógaórát, hogy nem látom a vendégeim reakcióit. Videók készítése után felüdülés újra kommunikálni. 

Neked pedig azért jó egy  élő online jógaóra, mert egyfajta elkötelezettség, nyomás, hajtóerő, hogy ott kell lenni egy megadott időpontban. Várnak rád és így talán jobban ráveszed magad a gyakorlásra.  Később pedig mindezt önállóan, magabiztosan.  Az eltelt hónapok tapasztalata az, hogy hiába vannak a videók, nem tudod rávenni magad, hogy bekapcsold és nekiállj gyakorolni.  Nehéz bevallani és lelombozó, hogy bocs, de nem volt érkezésem. “Hiába nyomod a gázpedált az öreg járgány nem, nem, nem megy.” Hiányzik az a bizonyos szikra, ami beindítja a leállt motort. “Az öreg járgány szivatóval indul.” Hát igen!

Minden fejben dől el, előtte egy pár kérdést tisztáznod kell, ezekre is fel kell készülnöd:

  • Melyik időpont megfelelő neked az élőzéshez, online jóga közvetítéséhez? Itt az órarendben tájékozódhatsz.
  • Hol férsz el fekve, ülve, állva, hogy ne szakítsd le a csillárt és ne verd le a kristályvázát?
  • Honnan tudod majd jól látni, hallani követni ezekben a pozíciókban az online jógaórát?
  • Hol legyen a készüléked, a matracod, tudsz-e csatlakozni TV-re hogy jól láss és hallj engem?
  • Mit fog ehhez a család, a háziállat szólni, hogyan fogják az otthoniak térhódításodat tolerálni?

Ha ezernyi akadály ellenére rávetted magad, jutalmul megkapod az online jógaóra anyagát felvételről. A következő találkozásig mégegyszer visszanézheted az órát, gyakorolhatod, elmélyítheted azokat. Megnyugtatlak, természetes, ha van benned egyfajta ellenállás, bizalmatlanság, félelem, mert nem ismered ezt a felületet. Lehet, hogy el se tudod képzelni, hogy ez így működik. Megnyugtatlak, így is működik, sőt még egy hozadéka is lesz majd. Méghozzá az, hogy máskor is bátrabban, egyre többször fogsz majd az otthonodban jógázni. Elhatározásodat ezekkel az ismétlésekkel, jó tapasztalatokkal fogod megszilárdítani. Ide-oda ingadozás helyett be fog állni egy folyamatosság, amit semmilyen külső körülmény, pl. lezárás, távolságtartás nem befolyásol. Jelentkezz, kérdezz! 

Itt vagyok és lépésről lépésre legyőzzük a technikai akadályokat is.

Gondolom egyetértesz, hogy ez az időszak nagyon nehéz mindenkinek. Most már egységesen mindenkinek rossz. Kulturális életnek annyi, művészek kerültek az utcára. Turizmusból élő szolgáltatók tervei mentek a levesbe. Hotelek bezártak, Hévízen több ezer munkavállaló hiába várja a csodát, nyitást. Az éttermesekkel együtt, akik csak szimplán beszorultak a konyhába. Tanárok, diákok kamerán keresztül figyelik egymást otthonaikban. Anyukák, apukák házi tanító nénikké, bácsikká avanzsálódtak. Fitness ágazat szereplői, terem tulajdonosok, bérlők, edzők, oktatók, vendégek, mozogni vágyóknak be kell érniük online edzésekkel. Felnőtt, felelősségteljesen gondolkodó, józan emberek kerülnek lehetetlen helyzetbe, akik mindig is tettek és tenni fognak mások egészségéért.

Lezárást büntetésnek érzik azok, akik rendszeresen jártak egy-egy terembe edzeni, táncolni, jógastúdióba jógázni, művelődési házba csikungozni, szabadba nordic walkingozni.
Ez a közhangulat, csalódottság nem csoda, ha mindenre rátelepszik. Azt gondolom, hogy ezek a globális rendelkezések olyanok, mint amikor verébre elnagyoltan ágyúval lőnek. Teljesen hatástalan a verébre, de a környezetére annál károsabb. Durrogtatják a nagy fegyvereket és nem látunk már a kilátástalanságtól egy méterre sem.

Durrogtatnak, rombolnak: rémhírekkel, fenyegetéssel, büntetéssel, félelemkeltéssel, feljelentgetéssel, ellenőrzéssel. Új világ köszöntött ránk. Maszkban rémült tekintettel járunk, online térben bonyolítunk le mindent. Wifin kívül nem kapcsolódunk. És ez az elidegenítési módszer roppant jól műkődik. Olyan terheket ró a hétköznapi emberre, hogy nagy kérdésekkel nincs ereje, érkezése, kedve foglalkozni. Lassan megszokjuk, nem lázadunk, nem teszünk ellene, nem is panaszkodunk minek, örülünk, ha túlélünk egy napot.

Kár, nagy kár ezért a dübörgő gazdaságért! Kár értünk is. Lezárni, bezárni, elhagyni, szétszedni, megsemmisíteni sokkal könnyebb, mint fejlődni, építeni, eredményeket elérni. Semmiből valamit létrehozni, alkotni, kreálni eddig is nagyon nehéz volt. Szabályosan működni, valamit megszervezni, egyeztetni, mellette kitartani, napi robot, fárasztó tevékenység. Hát igen, ez a valóság. Mégse add fel, ne engedd, hogy lehúzzanak a hírek, legyél többet offline, hallgass kevesebb rémhíreket és lépj a tettek mezejére, mozogj!

“Gyalogolva tanul meg gyalogolni az újszülött csikó. Tettekkel lesz valóság a vízió.” Kocsis Gábor

 

2021-02-03T23:14:10+02:002021.02.03.|Blog|

Cím

Go to Top