Egy kis jóga mindenkinek kell!

Egy kis jóga mindenkinek kell!

Mindenkinek joga van tudni

A jóga beszivárgott a mindennapi életünkbe. Tanítók Keletről Nyugatra vándorlásával jógaiskolákat, jógairányzatokat alapítottak, amikhez a nevüket is adták. Így van Etka jóga, bikram jóga, fűtött teremben hot jóga, nagyon precíz, változatos segédeszközökkel Iyengar jóga, izzasztó astanga jóga, dinamikus vinyasa flow jóga, fascia jóga, clubbelljoga. Illik megemlíteni a Jóga a mindennapi életben rendszert, Inbound Jógaiskolát Bharata Kultúrtérben, Krisna-völgy bhakti -jógát, Yogi Bhajan nevéhez fűződő kundalini jógát, Himalájai Jóga Tradíciót.

Összegyűjtöttem a legérdekesebb, legbizarabb kombinációkat

Nemcsak jógastúdiókban jógázhatunk, hanem akár börtönben is. Börtönjóga keretében az erőszakos bűncselekményért elítéltek is megtapasztalhatták már a jóga áldásos hatásait. Magyarországon Bakonyi Panni vállalkozott erre először. Nagyon érdekes élménybeszámolókat lehet tőle hallani, olvasni.

Arcjógával szépülni is lehet. Koós Viki írt erről egy könyvet és online is tart arcizmokat erősítő, good bye-bye tokaeltüntető, hattyúnyak és gésedekoltázst elősegítő arctornát.

Ha már az arcizmoknál tartunk van nevető jóga is, Lachyoga németül. Ahol csoportosan görcsbe rándulva, kacagva vidulnak fel a nevetve jógázók.

Az abszurdumnak nincs ám vége: itt a kecskejóga. Igen a kecskék a legvidámabb állatok, szakértők szerint szomorú kecske nem létezik. (Vidámkecske amúgy egy márkanév, Hévízen a piacon lehet tőlük kecskesajtot venni.) Kecskés jógát szabadban, kertben, füvön kecskegidák között űzik az állatbarátok. Törpemalacjóga pedig ráadás.

Acro-jógát a vállalkozó szelleműek próbálhatják ki, ez a páros jóga ötvözete, ahol egymást a levegőbe felemelve élik át a repülés élményét. Ideális pároknak tesztelni lehet a megbízhatóságot, az erőnlétet.

Antigravity jóga, avagy levegő jóga résztvevői a lajhárokat, légtornászokat  utánozva fejjel lefelé lógnak egy speciális hámban, ringatóznak babapózban jóga hintában, ami selyemből készül.

Sup yoga a Balatonon is elérhető. Semmi másra nincs szükség csak vízre, egy speciális deszkára, ami körülbelül akkora, amin kényelmesen elférünk fekve, ülve. Tengerparton járva, Sunset Sup Yoga-t nem szabad kihagyni. A dolog érdekessége, hogy itt minden másképp működik, mint a jógaszőnyegen. Egy egyszerű álló ászana kivitelezése is nagy kihívás, mivel állandóan egyensúlyozni kell és ha nem vigyázunk könnyedén a vízben találhatjuk magunkat.

Komolyabb vizekre evezve: trauma-tudatos jógának is van magyarországi képviselője. Kalmár Anna AdniJóga társadalmi vállalkozás alapítója a Magyarországi Traumaközponttal összefogva segíti a traumát átélteknek feldolgozni traumájukat.Ez egy nagyon dícséretre méltó kezdeményezés, hiszen azoknak segítenek, akiknek a legnagyobb szükségük van erre.

Ha már azt mondjuk, hogy elég és szeretnénk meginni valamit a nagy ijedtségre, van egy jó hírem  sörjóga is van. Sokan vallják, hogy vannak problémák, amik csak alkoholban oldódnak. Sörjóga ötletgazdája szerint sörösüvegbe kapaszkodva bátrabban tehetjük meg az első lépést a jógamatrac felé.

Ahány ember, annyi szokás, megannyi élethelyzettel, nehézséggel, de annyi biztos, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészségre.

Ne tessék félni egy kis jóga senkinek sem árt!

2020-12-07T02:17:04+02:002020.12.07.|Blog|

Cím

Go to Top