Csikung

Csikung2020-10-20T14:22:28+02:00

Hasznavehetetlen

Történt egyszer, hogy Lao-ce a tanítványaival utazott valahová, amikor egy nagy erdőhöz értek, ahol több száz favágó dolgozott. A favágók a nagy erdő összes fáját kivágták, egyetlenegy nagy fát kivéve, amelynek több ezer ága volt, és olyan óriásira nőtt, hogy tízezer ember is elüldögélhetett volna az árnyékában.
Lao-ce megkérte a tanítványait, hogy menjenek oda és tudják meg, miért nem vágták ki épp azt az egy fát. A tanítványok odamentek és megkérdezték a favágókat, ők pedig a következőket válaszolták:
-Ez a fa teljesen hasznavehetetlen. Annyira csomós a törzse meg az ágai, hogy képtelenség belőle bármit is készíteni. Még csak tűzifának sem jó, mert ennek a fajta fának a füstje bántja a szemet. Mivel nem használható semmire, hát nem vágtuk ki.
Visszaérkezvén, a tanítványok elmondták Lao-cénak a hallottakat. Ő felnevetett és ezt mondta:
– Legyetek olyanok, mint ez a fa! Ha használhatók vagytok, kivágnak benneteket és bútorok lesztek valakinek a házában. Ha szépek vagytok, eladnak benneteket a piacon és árucikk lesz belőletek. Legyetek olyanok, mint ez a fa itt, teljességgel hasznavehetetlenek, s akkor majd óriásira nőttök, és emberek ezreinek fogtok hűsítő árnyat adni.
Csung Jüan Csikungról elmondható, hogy erősíti a testet, fejleszti a szellemet és javítja az energiarendszert.

Az élet egyszerű tudománya. Xu (Hszü) Mingtang nagymester megfogalmazása szerint ez a Csung Jüan Csikung.

2015-ben Zalaegerszegen végeztem el Tábori Lászlónál az I-es és a II-es szintű csikung tanfolyamot, 2016-ban a III-as szintű tanfolyamot, 2018 júniusában pedig Budapesten Hszü Mingtang nagymesternél a IV-es szintű tanfolyamot. 2020-ban márciusában végeztem el az I. szintű tanári tanfolyamot Pozsonyban Tamara Martinovánál.

2020. júniusától tartok I. szintű tanfolyamokat. Tanfolyamot végzettekkel pedig heti rendszerességgel szervezek gyakorló foglalkozásokat.

Csung Jüan Csikung gyakorló foglalkozás

Csung Jüan Csikung I. szintet végzettek gyakorló órája ez, ahol a tanfolyamot végzettek találkozhatnak, megoszthatják tapasztalataikat, inspirálhatják egymást egy támogató, biztonságos közegben. Ajánlatos egy hónapban legalább egyszer közös gyakorláson résztvenni, ez egyfajta utánkövetés.. Azért, hogy ne kopjon el a kedv, a fejlődés ne torpanjon meg, önálló csikungozásra buzdítsa az úton haladókat.

„Az önálló gyakorlás alatt csak a saját képességeidre támaszkodhatsz. Ezért otthon rendszerint nehezebb a gyakorolni, mint a tanfolyamon a közös csi mezőben, ahol segítséget kapsz a Mestertől vagy a tanártól.
Viszont, ha nem hagyod abba a gyakorlást, az erőfeszítéseidnek köszönhetően egy idő után megnövekednek a saját belső csi tartalékaid. Ennek megkönnyítése és a hatékonyabb haladás érdekében kívánatos otthon a családtagokkal együtt gyakorolni és meditálni hetente legalább egy-két alkalommal (természetesen akkor, ha ők is csikung gyakorlók). Jó, ha heti egy-két alkalommal felkeresed valamelyik csikung gyakorló helyet, ahol csoportban gyakorolhatsz és meditálhatsz. Általában kezdőként legjobb közösen, kis (vagy nagyobb) csoportban gyakorolni, nem pedig teljesen egyedül. Így a résztvevők motiválják egymást, hamarabb rutint szereznek, érzékelésük jobb lesz, és tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Jó, ha csoportokban egymást jól ismerő gyakorlók vesznek részt, akik a tanfolyamokon ismerkedtek meg egymással. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell önállóan gyakorolnod, hanem mindössze annyit, hogy szerfelett kívánatos, hogy rendszeresen, havonta legalább kétszer összegyűljetek közös gyakorlásra.”

„A legfontosabb a gyakorlás, mégpedig kedvvel és rendszerességgel végezve. Azzal a kívánsággal, hogy megtanulj megismerni, megérteni, és semmit nem ajándékként kérni. Csak így érhetsz el sikereket. „

Forrás: Hszü Ming-tang Tamara Martinova Csung Jüan Csikung A felemelkedés első szintje Gyógyulás és gyógyítás című könyv

Csung Jüan Csikung I. szintű tanfolyama – Zhong Yuan Qigong Level 1

2020. október 24.-25.

Szeretnéd az egészségedet, életminőségedet sokáig megőrizni?
Szeretnéd beindítani az önszabályozó, öngyógyító folyamataidat?
Szeretnéd rendezni a kavargó gondolataidat, átvenni a belső irányítást?
Szeretnéd új ötleteidet kibontakoztatni, miközben az elmédet pihenteted?
Szeretnél felkészülni a rohanó világ békés, nyugodt megélésére?

Ha nagyon pörgős életmódot folytatsz érdemesebb alacsonyabb fokozatra kapcsolni, hogy megelőzd a különféle egészségügyi bajokat. Boldogságod nem azon múlik, hogy mid van, mit csinálsz éppen, hanem, hogy mit gondolsz arról, amid van és mi jár a fejedben, miközben tevékenykedsz. Modern, elgépiesedett világban testünk és lelkünk segítségre, támogatásra szorul. Korunkat úgy is jellemezhetnénk, mint a „software” korszakát, ahol a „programok” jóval jelentősebbek, mint maguk a gépek. Egy edzett, fitt, erős test mellett egyre inkább szükségünk van „puha”, emberközpontú technológiára, amivel nemcsak testünket, hanem a lelkünket, szellemünket is fejleszti.

A Csung Jüan Csikung olyan rendszer, amelyben az ember hisz önmagában, az erejében és a lehetőségeiben, fejleszti önmagát, csak magára számít, és saját maga Mesterévé válik. Természetesen ehhez önálló rendszeres gyakorlásra van szükség. Esélyt kell majd adni magadnak, hogy megéld a cselekvés kényszer nélküli állapotot, amikor felhagysz a krónikus tenni akarással és végre megállsz pihenni. Fontos lesz számodra az önmagadra szánt idő és együttérzően befelé tudsz majd figyelni. Gondolkodó üzemmódból gyakran átkapcsolsz az érzékelő üzemmódba.

Mit tanulsz meg a Csung Jüan Csikung 1. szintű tanfolyamán?

  • lelassulni, ellazulni
  • káoszból belső rendet teremteni
  • szívritmust, légzés ritmusát, szerveid működését szinkronizálni
  • környezetből energiát gyűjteni, tárolni,
  • csit szabadon áramoltatni
  • megismerkedsz különböző szimbólumokkal, jin jang koncepcióval, az ötelem tanával, a meridiánokkal, a biológiai aktív pontokkal.

Ahhoz, hogy felkészülhess az otthoni önálló gyakorlásra, ahhoz, hogy ezek a folyamatok beinduljanak, elérd a kellő érzékenységet, megtanuld a négy bevezető, a három fő, majd levezető, illetve több kiegészítő gyakorlatokat, időre van szükség. Ezért egy több alkalmas tanfolyamra invitállak Téged. Öt nap hosszúnak tűnhet, de hidd el ebben az esetben ajánlatos lassan sietni.

Időbeosztás: 2x szombat-vasárnap 9.00-12.00 óráig. Pénteken: 17.00-20.00 vagy 9.00.12.00 (megbeszélés kérdése).
Minimum 5 nap, naponta 3 óra elfoglaltság.
Havonta, két hétvégén lehetőséged van elvégezni a tanfolyamot Zalaapátiban vagy Zalaegerszegen.
Tanfolyam után nem engedjük el a kezedet, csatlakozhatsz a heti gyakorló órákhoz. Illetve, ha csak érdeklődő vagy, feliratkozhatsz a havonta egyszeri ingyenes előadásra, élménybeszámolóra is.

A foglalkozások kis csoportban zajlanak.
Díja előfoglalással 10 % kedvezmény: 36.000. Ft/fő/15 óra 30 nappal a tanfolyam kezdési időpontja előtt.
40.000.- Ft/fő/15 óra 10 nappal a tanfolyam előtt.

Érdeklődés, kérdés esetén keress bizalommal elérhetőségeim bármelyikén: Kapcsolatfelvétel >>

Go to Top