Cserszegtomaj-Csóka-kő-Fagyos-kereszt

Cserszegtomaj-Csóka-kő-Fagyos-kereszt

Nordic walkingozz Cserszegtomajon a Csorna-kúti völgyben!

Útvonal Cserszegtomaj Csóka-kő-Fagyos-kereszt

Hévíztől tíz percre, gyönyörű környezetben, a vadonban az elszórtan elfekvő, mohával borított Függő-kövek, sziklafalak között. Igazán izgalmas, romantikus, tartalmas túrára invitállak, ahol rengeteg látnivalóban lesz részed. Utunk majd egy kevésbé látogatott sárga plusz jelzésű turistaútvonalon vezet, ahol az erdő lakói háboríthatatlanul élhetnek. Fantasztikus élmény a felbukkanó őzeket, a sütkérező gyíkokat, a felröppenő fakopáncsokat látni, hallani, megfigyelni.

Csóka-kő egy magasan fekvő robosztus sziklaalakzat, ahonnan a kilátás szédítő, lebilincselő. A Balaton-felvidék Nemzeti Park része. Onnan kapta a nevét, hogy a nehezen hozzáférhető kőpárkányokon, apró üregekben egykor csókák fészkeltek. „Őshévíz” nyomában: „A sziklák jobb oldalán hévízek oldotta lyukak, kis barlangok sorát lehet felfedezni. A kőfalak, a sziklatornyok a hajdani földszerkezeti mozgások nyomait őrzik. E hatalmas törések mentén forró vizek bukkantak felszínre; néhol lyukasra oldották, másutt porlisztté porlasztották, vagy éppen kemény kovával itatták át a dolomitot.” Csóka-kő patak a rezi mezőn ered és -ha van vize -a csókakői szurdokban idestova száz éve keletkezett víznyelőben búvópatakká válik.

Táv: 7,58 km Időtartam: Maximum: 2,5 óra 

Találkozó: Keszthelytől 7 km-re lévő Várvölgyi úton található Fagyos-keresztnél, ami egy szebb időket is megélt erdészház előtt található. Sajnos emellett a lepukkant, rosszul vezetett tanyavilág mellett kell elhaladnunk, mivel itt van a kijelölt kék kereszt túraútvonala.

Útvonal: Fagyos-kereszt-Cserszegtomaj Csóka-kő

Úticél: Cserszegtomaj Csóka-kő, érintett állomások: Csorna-kúti erdészház, Függő-kövek

Csorna-kúti erdészház egy mesébe illő hajlék. Padokkal, kúttal, tágas réttel a madárcsicsergős erdő közepén.

Csorna-kúti erdészház

Csorna-kúti erdészház

Jó hír a geoládák keresőinek, hogy a Csóka-kőnél

is található.

 

Keszthelyre 15.20 órakor induló autóbusszal haza lehet menni. Autóbuszra a pandémia idején előre megváltott vonaljegyekkel szabad felszállni.

 

Nordic walkingozz velünk hétről-hétre új útvonalakon! 

Egy kis mozgás mindenkinek használ!

 

Nordic walking Papp Anikóval

Nordic walkingozz velünk!

 

2021-04-19T23:52:30+02:002021.04.19.|Blog, Nordic walking|

Cím

Go to Top