Alsópáhokon is nagyon jó nordic walkingozni

Alsópáhokon is nagyon jó nordic walkingozni

Alsópáhok a szemünk láttára teljesen átalakul, megannyi fejlesztésen megy keresztül, ami örömmel tölti el az átutazót. Közel öt éve mindennap áthaladok ezen a településen és csak ámulok a legújabb fejlesztéseken. Orvosi rendelő, gyógyszertár, önkormányzati épület, óvoda, bölcsőde, alkotó ház, sportpálya, közút felújítás. Kolping Hotel sem panaszkodhat látványos fejlesztések terén: Bobo Fun Park, bioházak. Egy kis paradicsom, a nyugalom szigete húzódik meg diszkréten a domboldalon, a barokk templom, iskola mögött. Alsópáhok nem hivalkodó, azonban aki felfedezi rejtett kincseit, örökre a szívébe fogja zárni.         

Alsópáhok nordic walkingozás szempontjából is szerencsés helyzetben van

Hévíz közelsége sokak számára vonzó községé teszi. Művelődési háztól lazán átsétálhatunk Hévízre, Nemesboldogasszonyfára, Szentgyörgyvárra. Alsópáhok elrendezéséből adódóan egy hosszú falu kb. 5 km. Ezt a távot a közúttal párhuzamosan elhelyezkedő százszázalékosan aszfaltmentes turista útvonalakon is be lehet járni. Meglepetésemre ezek az utak duplán jelöltek. Termál-Völgy-Kis-Balaton Kerékpáros és Ökoturisztikai Szolgáltató Hálózat jelölte ki a Kátyán-hegyi túrát zöld táblákon, faoszlopokon illetve halványan a piros jelzésű útvonal is megtalálható.

Alsópáhok a nordic walkingozóknak idilli környezet

Kátyán-hegy, Kiskocor lankái fokozottan védett ősbükkössel borított terület, völgyében patak csordogál. Kátyán-hegyről gyönyörű a kilátás a Balatonra, Hévízre. Még télen is elvarázsolja az idelátogatót. Nagyon izgalmas, panorámás nordic walkingozásra alkalmas földutakon, zártkerti ingatlanok, pincék között lehet bejárni a Zalai-dombvidéket. Jó látni, hogy egyre nagyobb itt az élet, egyre több ingatlan talál gazdára, amit vagy gazdálkodásra vagy éppen pihenésre használnak. Sőt nem ritka, hogy ezeket a pincéket átépítik lakóházakká, amikben már életvitelszerűen lehet élni. Porták rendezettek,  természetbe illőek. Illegális szemétlerakó helyekkel sem lehet találkozni. A Balaton törvénynek, rendezési tervnek köszönhetően nincsenek tájidegen, óriási paloták, építmények.

Alsópáhok 5-6 km hosszú túraútvonalai hiánypótlóak

Keszthelyi járásban rendszeresen nordic walkingozóként, edzőként keresem, vadászom azokat a körutakat, amik nem túl hosszúak, izületkímélőek, könnyen megközelíthetőek autóval. Az sem hátrány, ha útközben van valamilyen látványosság, attrakció. Ami felkelti az érdeklődést, izgalmas várakozással tölt el, tartogat valamilyen extra, újszerű élményt, alkalmas egy-két óra szabadidő eltöltésére, kikapcsolódásra. Ezekből van a legkevesebb. Sajnos a gyalogosok kiszorulnak a közutakról. Falvakban nagyon ritkák a járható járdák, vagy a gyalogosan bejárható földutak. Ezért örvendetes az a tény, hogy itt Alsópáhokon még vannak kijelölt és bejárható turistaútvonalak, látványosságok. Ugyanis az ötven év felettieknek, kisgyermekes családoknak, kutyasétáltatóknak erre van szükségük. Míg egy gazdi simán ráveszi a kutyáját egy sétára.

De ki tudja meggyőzni a gyermekét, hogy milyen hasznos hidegben is kimenni a friss levegőre?

Ugye egyetértünk azzal, hogy az online világgal, a virtuális térrel nehéz felvenni a versenyt. Amíg egy egészségügyi séta a család legfiatalabb tagjának ingerszegény környezet, addig egy korosabb felnőttnek idegnyugtató, pihentető, néha életmentő program. Kátyán-hegyi túra-Kalandpark-Bobo Fun Park kombinációja erre kínál egy nagyszerű megoldást. Felhívás így szól.  

Menjünk gyalog, nordic walking botokkal a Kalandparkhoz és onnan a Bobo Fun Parkhoz!

Nagyon egyszerű a képlet: tegyük le az autókat a Páhok Panziónál és induljunk el Diófa utcánál a Kátyán-hegyi túraútvonalon a Kalandparkhoz. Majd a Kalandparkból a Bobo Fun Parkhoz onnan pedig vissza a Szent Flórián szoborhoz, a parkolóba, az autónkhoz. Ez a „körtúra“ összesen 5,5 km, egy óra húsz perc alatt még a kevésbé fit nagyszülőkkel, gyerekekkel bevállalható távolság. 

Alsópáhokon nordic walkingozni olyan többgenerációs szabadtéri program, ahol senkit nem kell otthon hagyni, mindenki számára tartogat valami meglepetést. Együtt túrázhatnak, óriás játszóházban játszhatnak a gyermekek a szülőkkel, nagyszülőkkel, barátokkal, a kutyákkal.

Így lesz a Bobo Fun Parkban eltöltött idő a túrát jól teljesítők apróságok jutalma, ahol a gyerkőc kitombolhatja, kiélheti magát. Így a család szeme fénye nem az érettebb korosztályon vezeti le a feszültségét, hanem a 3000 négyzetméter játszófelületen, interaktív mászófalon, beltéri kötélpályán, trambulinon, VR szimulátoron, hasonló korúak társaságában.  Amire a kicsik elfáradnak, addigra a család kétlábú és négylábú tagjai kipihenhetik a túra fáradalmait. Így mindenki elégedett és megtalálja a számítását.

Mit kell tudni a Kalandparkról és a Bobo Fun Parkról?

Kalandpark egy óriási rét padokkal, fákkal. A Gyenesdiási Nagymezőhöz hasonlíthatanám. Annyi különbséggel, hogy ide a Kalandparkhoz nagyon szép gyalogút vezet, kis patakkal, erdő ölelésében. Kalandpark nem annyira ismert, még nincs a köztudatban. Nem úgy, mint a Hotel Kolping legújabb beruházása, nagy dobása az IKEA méretű gigantikus játszóháza, a Balaton aktív szabadidő központja.   

Hírverés, megfelelő tájékoztatás útvonalakról, szolgáltatókról  

Hiába áraszt el bennünket a közösségi média információval kevés a használható, értékes tartalom. Hiányoznak az informatív, hasznos tanácsok a túrázási lehetőségekről. Elvárosiasodunk, kényelmes aszfaltbetyárokká válunk. Helyiként nem ismerjük a közvetlen környezetünket. Itt élünk, mégsem járjuk be a környéket. Magyarországon amúgy sem divat, hogy az ember csak úgy a falujában, a saját kedvtelésére sétálgasson. A kalandvágy, a felfedezési hajlam, tájékozódási képesség fokozatosan kihal belőlünk. Fásultakká, érdektelenebbé válunk. Pandémia hatására a találkozások ritkulnak, az ismerkedési vágy hanyatlik. Facebook ide, facebook oda azonos érdeklődésű barátok, családtagok hiányában félünk egyedül elindulni ismeretlen terepre.

Nordic walking túrák Alsópáhokon az egészség fejlesztőknek

A nehézségek ellenére mégis hiszek a közösség építő erejében, hogy együtt könnyebb átvészelni a nehéz helyzeteket. Arra biztatom a hozzám forduló érdeklődőket, hogy csatlakozzanak bátran azokhoz a közösségekhez, akik aktívak, befogadóak, kommunikatívak, szívesen osztják meg tapasztalataikat. 

Minden hónapban más községben szervezek nordic walking túrákat az egészségfejlesztőknek, egészségmegörzőknek. Tippeket, ötleteket szolgáltatva a szupernagyiknak, hogy legközelebb az unokákkal is bátran elinduljanak kirándulni, nordic walkingozni.

Fedezzük fel együtt a helyi látnivalókat, túrázási lehetőségeket, vegyük észre milyen szép helyen élünk!

Szerdánként a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából. Szombatonként a Partner 996 Sport és Életmód Bt. szervezésében tartok nordic walking edzéseket, túrákat

Nordic walking turista forgalmat generáló ötletek

Azt gondolom, hogy a már meglévő túrista útvonalak felújításával, karbantartásával, illegális szemétlerakók felszámolásával, új útvonalak kijelölésével egyre több községet, települést lehetne látogatottabbá tenni. 

Ha felkeltettem az érdeklődését itt veheti fel velem a kapcsolatot.

 

 

 

 

 

 

 

nordic walking túraútvonal
Nordic walking túrák Alsópáhokon
Kalandpark Alsópáhokon
2022-01-29T06:13:23+02:002022.01.29.|Blog, Nordic walking|

Cím

Go to Top